زاینده رود را به حال خود رها نکنید | اسپادانا خبر
 
 
جمعه، 31 فروردين 1403 - 18:08

زاینده رود را به حال خود رها نکنید

شماره: 1748
Aa Aa

حجمی برای آب شرب در استان یزد، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و استان‌های دیگر مشخص شده و برداشت می‌شود. این آب به نام شرب به استان‌های دیگر می‌رود، اما رقم آن بسیار بالاتر از حد استانداردها است. این میزان آب اضافی به کجا می‌رود؟

رییس نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان؛
زاینده رود را به حال خود رها نکنید

سال گذشته زمانی که حجم آب سد زاینده رود به 411 میلیون متر مکعب رسید، 13 آبان ماه آب از دریچه‌های سد به مدت یک ماه برای مصارف کشاورزی و کشت پاییزه شرق اصفهان رها سازی شد.

به گزارش اسپاداناخبر، امسال نیز اگر حجم آب پشت سد زاینده رود تا اول دی ماه به 350 میلیون متر مکعب یا معادل آن بارندگی شده باشد آب کشت غله برای سال زراعی 95 _ 96 کشاورزان شرق اصفهان رها سازی می‌شود.

تا کنون به میزان 330 میلی‌متر در حوضه کوهرنگ بارندگی شده است و با توجه به احتمال بارندگی‌ها مسئولان استان باید هرچه سریعتر کشاورزان را برای شروع عملیات کشت از بلاتکلیفی در آورند.

رییس نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان در این خصوص گفت: شورای عالی آب حقوق حقابه را پذیرفته پس وزارت نیرو نباید از عدم تخصیص آب به کشاورزان حرفی به میان آورد، در غیر این صورت کشاورزان برای معاش خود چه باید بکنند؟

اسفندیار امینی اظهار کرد: کشاورزان و صنف کشاورزی پاسدار بازگشایی آب برای کشت پاییزه در همان تاریخ سال گذشته (15 آبان) بودند، اما متأسفانه تاکنون محقق نشده است.

وی در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود امسال در تأمین آب شرب اصفهان مشکل وجود دارد، گفت: این بحث را مردود می‌دانیم به دلیل اینکه میزان مصرف آب شرب مقدار مشخصی است و ورودی آب زاینده رود نیز دارای حداقل‌هایی است که می‌تواند شرب را تأمین کند. تابویی به نام آب شرب ایجاد و با این موضوع به محیط زیست و کشاورزی لطمه وارد شده است.

کشاورزان نمی‌خواهند به آب شرب ضربه وارد شود

رییس نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه کشاورزان همواره پذیرفته اند که حاضر نیستند به آب شرب ضربه وارد شود، مدعی شد: آماری که در حوزه آب شرب داده می‌شود آمار غلطی است، هر شخص برای شرب و بهداشت سرانه مصرف مشخصی دارد. اگر براساس استانداردی که شرکت آبفا مشخص کرده برای هر نفر در 24 ساعت 150 لیتر آب لحاظ شود، حجمی برای آب شرب در استان یزد، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و استان‌های دیگر مشخص شده و برداشت می‌شود. این آب به نام شرب به استان‌های دیگر می‌رود، اما رقم آن بسیار بالاتر از حد استانداردها است. این میزان آب اضافی به کجا می‌رود؟

امینی اضافه کرد: مسأله دیگر این است که هر زمان حتی یک قطره آب نیز در سد زاینده رود وجود نداشته باشد، ورودی رودخانه آن قدر هست که میزان آب شرب مورد نیاز را تأمین کند. در پایین‌ترین سطح ورودی آب رودخانه در سال که در زمان شهریور و اوایل مهر است، میزان ورودی به سد زاینده رود و زایش‌های پایین دست تکاپوی آب شرب را می‌دهد.

رییس نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه کشاورزان معتقدند وزارت نیرو رودخانه را به حال خود رها کرده، افزود: متأسفانه در بالادست رودخانه زاینده رود برداشت‌های غیرمجاز می‌شود، به طوری که هر کس هر چقدر می‌خواهد برداشت می کند و اگر بیش از این برداشت نمی‌کنند به دلیل این است که یا احتیاج ندارند و یا به لحاظ فنی دیگر قادر به برداشت بیشتر نیستند.

شورای عالی آب حقوق حقابه‌داران را پذیرفته است

امینی اظهار کرد: شورای عالی آب حقوق حقابه را پذیرفته پس وزارت نیرو نباید از عدم تخصیص آب به کشاورزان حرفی به میان آورد، در غیر این صورت کشاورزان برای معاش خود چه باید بکنند؟

وی با بیان اینکه واکنش‌های اجتماعی در طول تاریخ همیشه و همه جای دنیا بوده است، اضافه کرد: در جامعه کشاورزان حقوقی از کشاورزان تضییع شده اما متأسفانه دستگاه قضا آن گونه که باید ورود پیدا نکرده است اما طبق ماده 44 قانون توزیع عادلانه آب تکلیف شده که دستگاه قضا و یا دادگاه صالحه باید صدور رأی کند.

رییس نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان گفت: به نظر می‌رسد مسؤولان اجرایی منطقه بالادست باعث تحریک کشاورزان شده‌اند، درحالی که در استان اصفهان مسؤولان، مردم و کشاورزان را دعوت به آرامش می‌کنند و کشور قانون دارد. در خردادماه امسال استاندار یک استان در جشن کشاورزان در هفته جهاد کشاورزی تعدادی از کشاورزان را جمع کرده و برای آنها سخنان تحریک کننده ایراد می‌کند و می‌گوید تلاش کردم طرح‌های ممنوعه در استان اجرا شود، اما متأسفانه دستگاه‌های وزارت کشور و سایر دستگاه‌ها با مدیران متخلف برخوردی نمی‌کنند.

امینی با اعتقاد به اینکه اعتراض کشاورزان ذی حق قانونمند پایین دست که یک و نیم دهه به همه جا مراجعه کرده و نتیجه نگرفته‌اند بحق است، گفت: مسؤولان نباید تجربه تلخ سال‌های گذشته را از یاد ببرنند و توجه داشته باشند که شرایط اجتماعی هم به لحاظ سطح آگاهی مردم و هم به لحاظ گسترده‌تر شدن حوزه مطالبه‌گری وخیم‌تر شده است؛ در گذشته یک شهرستان در شرق اصفهان معترض بود اما در حال حاضر چند شهرستان معترض هستند.

کشاورزان از حقوق خود آگاهند

وی افزود: امروز به مراتب ارتباطات اجتماعی گسترده‌تر شده است و اخبار از فضاهای مجازی به سرعت نشر داده می‌شود. جلساتی که امروز کشاورزان برگزار می‌کنند شش تا هفت هزار نفری است، اما در گذشته این جلسات با حضور 300 تا 400 نفر از کشاورزان تشکیل می‌شد. کشاورزان از مصوبات شورای عالی آب و شورای امنیت ملی اطلاع دارند و این مصوبات حقوق آنها را روشن‌تر کرده است.

رییس نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان اضافه کرد: با تأکید بر اینکه مسؤولیت مستقیم همه این موضوعات برعهده وزارت نیرو است، اظهار کرد: وزارت نیرو براساس قانون توزیع عادلانه آب و در بند دوم مصوبات بیست و چهارمین جلسه شورای عالی آب مسؤول مستقیم اجرای مصوبات است.

فروش 1291 میلیون مترمکعب آب

امینی با طرح این پرسش که وزارت نیرو چه میزان آب تولید و وارد زاینده رود کرده است و چه میزان از این آب را به فروش رسانده است؟ گفت: وزارت نیرو براساس مصوبات شورای عالی آب و شورای هماهنگی در سال‌های ترسالی 384 میلیون مترمکعب آب تولید و وارد زاینده رود کرده، اما یک هزار و 291 میلیون مترمکعب آب به فروش رسانده است.

وی ادامه داد: سه تونل چشمه لنگان، خدنگستان و تونل دوم کوهرنگ با سرمایه گذاری دولت احداث شده که جمع آنها 354 میلیون مترمکعب در سال‌های ترسالی می‌شود و 30 میلیون هم از محل تونل اول کوهرنگ تأمین می‌شود. اما مشاهده می‌شود که یک هزار و 291 میلیون مترمکعب آب برای توسعه کشاورزی، یزد، چهارمحال و بختیاری، شرب و صنایع به فروش رسیده است.

خود کشاورزان تصمیم می‌گیرند چه بکارند

وی با اشاره به گفته‌های وزیر نیرو مبنی بر اینکه "یا زاینده رود را باید داشته باشید و یا شالی‌کاری را"، افزود: در حال حاضر رودخانه دست کشاورزان نیست که هر مقداری که نیاز دارند برداشت کنند و به بقیه نرسد، بلکه رودخانه در اختیار وزارت نیرو است و این میزان آبی که به کشاورزان داده می‌شود دیگر در اختیار خودشان است. آنها با این میزان کار یا شالی یا گندم می‌کارند.

امینی اضافه کرد: از یک هزار و 700 سال پیش شالی کاری در لنجان انجام می‌شد، در صورتی که اگر در این منطقه ذرت و یا یونجه کاشته شود به مراتب به آب بیشتری نیاز خواهد داشت.

منبع/ ایسنا

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان