آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پایبندی ایران به برجام را تایید کرد | اسپادانا خبر
 
 
پنجشنبه، 9 فروردين 1403 - 19:53

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پایبندی ایران به برجام را تایید کرد

شماره: 4117
Aa Aa

مدیر کل آژانس بر اساس مصوبه شورای حکام، هر سه ماه یکبار، گزارشی در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای ایران منتشر می‌کند.

پایبندی کامل ایران به برجام باز هم تائید شد؛
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پایبندی ایران به برجام را تایید کرد

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود تائید کرد که ایران به توافق هسته‌ای پایبند بوده است.

به گزارش اسپادانا خبر، «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه بار دیگر پایندی کامل ایران به توافق هسته‌ای را تائید کرد.

بخش‌های مهم گزارش فصلی آژانس در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای ایران، به این شرح است:

میزان ذخایر آب سنگین ایران ۱۱۱ تن است، که این رقم پائین‌تر از سقف ۱۳۰ تنی تعیین‌شده در برجام است. این رقم در گزارش پیشین ۱۲۸.۲ تن بود.
از زمان گزارش پیشین، ایران ۱۹.۱ تن از آب سنگین خود را به خارج از کشور منتقل کرده است.
ایران همچنان غنی‌سازی خود را در سطح ۳.۶۷ درصد حفظ کرده و همانطور که در برجام ذکر شده بود، از این سطح فراتر نرفته است.
ایران کارخانه آب سنگین را روز ۱۷ ژوئن، بعد از یک خاموشی موقت، بار دیگر فعال کرده است.
میزان ذخایر اورانیوم با غنای پائین ۸۸.۴ کیلوگرم است. این رقم پائین‌تر از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی است که در برجام تعیین شده بود. میزان اورانیوم غنی‌شده ایران در گزارش پیشین آژانس ۷۹.۸ کیلوگرم بوده است.

بر اساس توافقی که سال ۲۰۱۵ میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ (آمریکا، روسیه، چین، انگلستان، فرانسه و آلمان) منعقد شد، ایران پذیرفت در قبال رفع تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.

در این توافق، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان مرجع نظارت بر حسن اجرای تعهدات هسته‌ای ایران تعیین شده است. مدیر کل آژانس بر اساس مصوبه شورای حکام، هر سه ماه یکبار، گزارشی در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای ایران منتشر می‌کند.

در تمام گزارش‌های پسابرجامی آژانس، پایبندی کامل ایران به این توافق تائید شده است.

با این حال، مقامات دولت آمریکا در تلاش هستند تا با پیش بردن آژانس به سمت بازرسی از تأسیسات نظامی ایران، طرفین توافق را با اختلاف مواجه کرده و راه را برای لغو این توافق هموار کنند.

یک مقام آژانس امروز به خبرگزاری «رویترز» گفت این نهاد اجازه نمی‌دهد از بازرسی‌ها به عنوان ابزاری برای ارسال پیام سیاسی استفاده شود.

وی گفت: «قصد نداریم فقط برای ارسال یک پیام سیاسی از یک سایت نظامی مانند پارچین بازدید کنیم.».

همچنین خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه از وین گزارش داد: آمریکا بازرسان هسته ای سازمان ملل را به کنترل (بازدید) از سایت های نظامی در ایران وا می دارد تا تائید شود که تهران از برجام تخلف نمی کند، اما مقام های آژانس بین المللی انرژی اتمی می گویند، بازرسان برای وقوع این مساله باید معتقد باشند که چنین کنترل هایی مورد نیاز است و تاکنون به چنین باوری نرسیده اند.

رویترز در گزارشی نوشت: نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل در هفته گذشته از مقر آژانس در وین دیدن کرد و پس از گفت و گو با مقام های این نهاد اعلام کرد سایت های اعلام نشده ای (در ایران) وجود دارد که مورد بازرسی قرار نگرفته است.

این رسانه انگلیسی مدعی شد که در همین حال، به گفته مقام های آژانس و امضاکنندگان برجام، آژانس بین المللی انرژی اتمی از اختیار طرح درخواست از ایران برای دسترسی به سایت ها و تاسیسات این کشور برخوردار است، چنانچه به شواهدی جدید و موثق دال بر فعالیت های هسته ای ممنوعه در آن دست یابد.

رویترز افزود: اما مقام های مزبور یادآور شدند که واشنگتن شواهدی از این دست برای حمایت از فشار خود بر آژانس برای طرح این درخواست را ارائه نداده است.

خبرگزاری رویترز اضافه کرد: یک مقام آژانس با اشاره به اینکه سایتی اغلب از سوی مخالفان توافق هسته ای از جمله رژیم صهیونیستی و جمهوریخواهان آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: قصد نداریم از سایتی چون پارچین دیدن کنیم به صرف اینکه یک سیگنال سیاسی ارسال کنیم.

یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی معمولا آژانس تحت نظرش در وین را یک نهاد فنی به جای نهادی سیاسی توصیف و بر لزوم فعالیت های آژانس مبتنی بر واقعیات صرف، تاکید می کند.

رویترز در ادامه آورده است: توافق، فعالیت های هسته ای ایران را با این دیدگاه محدود می کند که جمهوری اسلامی را یک سال از برخورداری از مقادیر کافی اورانیوم غنی شده یا پلوتونیوم دور نگه دارد، مشروط بر اینکه این کشور از توافق خارج شود و به سوی ساخت سلاح بشتابد.

این رسانه انگلیسی مدعی شد: توافق هسته ای همچنین به آژانس امکان می دهد درخواست دسترسی به تاسیساتی فراتر از تاسیسات هسته ای اعلام شده ایران را مطرح کند، چنانچه از بابت مواد یا فعالیت های ممنوعه در این تاسیسات نگرانی هایی وجود داشته باشد.

رویترز در عین حال افزود: اما آژانس باید برای این نگرانی ها، شالوده و مبنایی ارائه دهد. مقام های آژانس و کشورهای عضو به فهم کاملی از این شروط رسیده اند تا این مساله را در نظر بگیرند که باید اطلاعات موثقی برای برانگیختن سوء ظن وجود داشته باشد و مقام های آژانس این مساله را روشن کرده اند که آن (اطلاعات) را همانطور که به نظر می رسد (و بدون توجه به احتمال وجود معنایی پنهان در آن)، قبول نخواهند کرد.

رویترز اضافه کرد: مقام دوم آژانس در حالی که خواست نامش فاش نشود، گفت: ما باید قادر به بررسی دقیق این اطلاعات باشیم. در همین حال، مقام های حاضر در جلسات نیکی هیلی در وین گفتند که به رغم سخنان علنی وی، سفیر آمریکا نه از آژانس خواست از سایت های خاصی در ایران بازدید کند و نه اخبار جدیدی در مورد هیچ یک از سایت ها ارائه داد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا این مساله را مورد تائید قرار داد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت هیلی بیان کرد که آژانس باید نیرومندانه اختیارات خود را برای تائید صراحت ایران و نظارت بر برجام اعمال کند.

رویترز ادامه داد: به موجب قانون آمریکا، وزارت خارجه این کشور باید هر 90 روز یکبار کنگره را در جریان پایبندی ایران از توافق هسته ای قرار دهد. فرصت زمانی بعدی برای این کار، ماه اکتبر است. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا گفته که تصور می کند تا آن زمان واشنگتن اعلام خواهد کرد ایران به توافق پایبند نیست، موضعی برخلاف مواضعی است که دیگر پنج قدرت جهانی از جمله متحدان آمریکا در اروپا اتخاذ کرده اند.

رویترز ادامه داد: به گفته مقام آژانس، این نهاد از زمان اجرای توافق، از تاسیسات نظامی ایران بازدید نکرده، زیرا دلیلی برای طرح درخواست دسترسی به آن نداشته است. مقام دیگر آژانس با اشاره به دولت ترامپ اعلام کرد اگر آنها بخواهند موجب سقوط توافق شوند، خواهند خواست؛ ما نمی خواهیم بهانه ای برای این کار دستشان دهیم.

منابع/ فارس و ایرنا

برچسب ها: 
نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان