دانشگاه نباید یک فضای بسته باشد | اسپادانا خبر
 
 
شنبه، 15 ارديبهشت 1403 - 9:53

دانشگاه نباید یک فضای بسته باشد

شماره: 23796
Aa Aa

افشاگری در سال انتخابات افزایش پیدا می‌کند| قاضی نمی تواند بگوید مصلحت جامعه اینگونه است و حکم دهد؛ عمل به مر قانون| دانشگاه بستر آزاد شدن فکرهاست.

محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران؛
دانشگاه نباید یک فضای بسته باشد

محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در آیین آغاز سال تحصیلی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری گفت:

آن علمی که مورد تشویق دین اسلام است علمی است که هم برای خود فرد و هم برای جامعه «نافع» باشد و انسان را به کمال و تعالی برساند.

به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از میزان، او اظهار داشت:

انسان غیرعادل و غیرمهذب نمی‌تواند عدالت را محقق کند و بسط دهد. دانشگاه به عنوان یک کانون‌پیشرو باید بستری برای آزاد شدن فکر‌ها در چهارچوب خاص خود باشد؛ دانشجو نباید به صورت کلیشه‌ای به علم‌آموزی بپردازد بلکه باید خودش در مقام فهم و نقد و تتبع باشد. دانشگاه نباید یک فضای بسته باشد. استاد باید تحقیقات و تتبعات خود را در دانشگاه عرضه کند و در معرض نقد قرار دهد. در تضارب آراء است که اذهان و فکر‌ها تکامل می‌یابند.

وی گفت:

شما وقتی در آینده در منصب قضاوت قرار گرفتید باید بر اساس موازین قانونی عمل کنید و نمی‌توانید بگویید که «سلیقه من اینگونه اقتضاء می‌کند» و یا «من مصلحت را اینگونه تشخیص می‌دهم» یا چنانچه به عنوان عضوی از دیوان عالی در جلسه هیئت عمومی این دیوان در مقام اتخاذ نظر پیرامون دو رای متهافت قرار گرفتید می‌توانید به مصلحت عمل کنید بلکه تکلیفتان عمل به قانون است. وقتی فردی جرمی را مرتکب می‌شود یکسری آثار و تبعات به صورت طبیعی بر او و خانواده‌اش تحمیل می‌شود اما در مواردی، بیش از حد معمول تبعات به خانواده فردِ مجرم تحمیل می‌شود؛ در اینجا قاضی نباید تحت تاثیر القائات و فضاسازی‌ها قرار بگیرد. این مقوله می‌تواند یکی از زمینه‌های تحقیق و پژوهش برای شما دانشجویان علوم قضایی باشد و بر همین اساس بررسی کنید که یک قاضی چگونه می‌تواند در مواردی که فضا علیه یک مجرم است، تحت تاثیر فضاسازی‌ها و القائات قرار نگیرد و خدای ناکرده از چهارچوب موازین قانونی خارج نشود. یک نمونه دیگر که می‌تواند بستر پژوهش شما دانشجویان علوم قضایی باشد، مقوله افشاگری‌هایی است که بعضاً با نیت خیر صورت می‌گیرد؛ فی‌المثل فردی می‌گوید «به نظرم فلان کاندیدای انتخابات مجلس، فاقد صلاحیت است لذا باید علیه او افشاگری کنم تا به مجلس راه نیابد». در اینجا باید بررسی و تتبع کنیم که در کجا این افشاگری‌ها در چهارچوب امر واجبی به نام امر به معروف و نهی از منکر است و در کجا این قبیل افشاگری‌ها از دایره آموزه‌های اسلامی خارج می‌شود.

محسنی اژه‌ای بیان داشت:

یکی از وظایف و مسئولیت‌های ما در دستگاه قضایی اصلاح مجرم و پیشگیری از وقوع جرم است. شما دانشجویان علوم قضایی از همین اکنون می‌توانید بررسی و پژوهش کنید و بهترین روش‌های اصلاح مجرمین و پیشگیری از وقوع جرم را به دست آورید؛ بررسی کنید که آیا امروز دستگاه‌های نظارتی ما، به معنی واقعه کلمه در مقام پیشگیری از وقوع جرم هستند یا اینکه اجازه می‌دهند فرد به چاله بیفتد تا مچش را بگیرند؟ همچنین بررسی کنید که آیا بخش‌های ذی‌صلاح در کشور در مقام اصلاح فرد مجرم عمل می‌کنند یا آنکه بنزین بر روی آتش می‌ریزند؟ وقتی فردی جرمی را مرتکب می‌شود و منطبق با قانون به صورت علنی محاکمه می‌گردد و در این اثناء جریانات سیاسی و گروه‌های خاص نیز به برجسته‌سازی جرم و محاکمه آن فرد مبادرت می‌ورزند و از این طریق تضییقات و فشار‌هایی به خانواده تحمیل می‌شود و در مقابل، فردِ مجرمِ مشابهی بدون این تبعات و جوانب محاکمه می‌شود در اینجا چگونه یک قاضی و مقام قضایی باید رفتار کند.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان