مسأله مسکن را نتوانسته‌ایم حل کنیم | اسپادانا خبر
 
 
پنجشنبه، 15 آذر 1403 - 20:19

مسأله مسکن را نتوانسته‌ایم حل کنیم

شماره: 26657
Aa Aa

امروز کسانی که در دهک‌های پایین هستند از دنیا می‌روند ولی صاحب‌خانه نمی‌شوند؛ زن و مرد دو شیفت کار می کنند اجاره خانه بدهند و مردم از خوراک و پوشاک خود می‌زنند تا یک سرپناهی داشته باشند.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی؛
مسأله مسکن را نتوانسته‌ایم حل کنیم

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش سراسری سالانه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت:

امروز واقعیت و سبک زندگی این است که مسکن به اندازه خوراک و پوشاک در زندگی موضوعیت دارد. الان مردم از خوراک و پوشاک خود می‌زنند تا یک سرپناهی داشته باشند.

به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از ایسنا، او گفت:

انقلاب اسلامی باید دین و دنیای مردم را ضمانت کند و پیش ببرد و هر کدام بدون دیگری جزء اهداف انقلاب اسلامی نبوده و نیست. ما باید کرامت انسان‌ها را هم توجه کنیم و باید به عدالت هم توجه کنیم. حقوق مردم را هم در ابعاد مختلف باید مورد توجه قرار دهیم و این‌ها از اهداف انقلاب و از وظایفی است که به عهده ما هست و این کار را هم با یک حکمرانی درست با یک مدیریت درست با کارآمدی و با اقتدار و با یک برنامه و خلاقانه باید پیش ببریم و انجام دهیم که بتوانیم از ظرفیت‌های خود درست استفاده کنیم و یک زندگی شایسته درخور مردم در اقشار مختلف و در شئونات مختلف فراهم کنیم. شرایط امروز با گذشته متفاوت شده است، در زمان‌های دور شاید خوراک و پوشاک موضوع اول بود و خیلی رسم نبود که همه مسکن داشته باشند و چنین توقعی هم نداشتند، خیلی ها مستاجر بودند و محرومیت بود و به هر حال سبک زندگی ها متفاوت بود اما امروز واقعیت و سبک زندگی این است که مسکن به اندازه خوراک و پوشاک در زندگی موضوعیت دارد. الان مردم از خوراک و پوشاک خود می‌زنند تا یک سرپناهی داشته و مسکن این نقش را در معیشت پیدا کرده است. از طرف دیگر مسکن یکی از پیشران ها در حوزه اقتصادی است و در بخش های مختلف اقتصاد ملی ما مسکن شاخص اثرگذاری است.

وی دو چالش کشور را در حوزه آب و محیط زیست و پیری جمعیت عنوان و اظهار کرد:

بحث جوانی جمعیت باید به عنوان یک ضرورت مورد توجه قرار گیرد که در همین رابطه  موضوع مسکن در ابعاد مختلف ازدواج، تربیت، آسیب‌های اجتماعی، آموزشی، آرامش و استحکام خانواده، ازدواج و طلاق بسیار مهم است. بعد از گذشت ۴۵ سال نتوانستیم مشکل مسکن را حل کنیم آن هم در شرایطی که انباشتگی بزرگ از سرمایه‌هایی داریم که باید صرف پیشرفت کشور شود. باید این سرمایه ها سالی دو نوبت بچرخند اما در عرصه‌های مختلف اقتصادی دفن‌ شده و در زمین راکد مانده بعد با تورم منفعت آن را می‌برند و هیچ موقع شکوفایی رخ نمی دهد. چند میلیون مسکن در کشور وجود دارد که خالی است و در این شرایط چند میلیون خانواده بدون خانه هستند این بدان معناست که تولید مسکن کم است و همان خانه هایی که تولید شده هم احتکار می شود.

قالیباف اظهار کرد:

بنده به عنوان خدمتگزار، نماینده مردم و به عنوان خادم نمایندگان مجلس پشت تریبون می‌گویم ما یک مسئله‌ای به نام مسکن داریم که نتوانستیم حلش کنیم. رقم قابل توجهی از ارز کشور یعنی بیش از نصف ارز کشور یارانه به اقلام اساسی کشور داده می شود تا خوراک و غذای مردم را تامین کنیم یعنی یارانه نقدی می دهیم یعنی ما یک یارانه ارزی در قیمت ارز و یک یارانه نقدی در پایان هر ماه به خانواده برای کمک می دهیم اما الان مسکن چه سهمی از درآمد خانوار را دارد؟ به طور متوسط ۵۰ درصد درآمد خانوارها مستقیم در هزینه اجاره مسکن داده می‌شود لذا اگر از خانواده‌ای بپرسید که بزرگ‌ترین کمک معیشتی به شما چیست می گویند سرپناه بدهید تا آرامش به زندگی شان برگردد. زن و مرد دو شیفت کار می کنند تا اجاره خانه بدهند. ۷۰ درصد درآمد خانوار در کلان شهرها و شهرهای بزرگ صرف اجاره بها می شود لذا وضعیت مسکن به خوراک خانواده ضربه می زند. با فرض اینکه هر خانواده یک سوم درآمدش را برای خانه‌دار شدن پس انداز کند، اگر در دهک‌های پایین باشد ۸۰ سال طول می‌کشد خانه دار شود پس فرد از دنیا رفته و صاحب خانه نمی شود این میزان برای قشر متوسط در شهرهای بزرگ حداقل ۵۰ سال است حال اینکه میانگین زمان خانه‌دار شدن در سایر کشورها بین ۸ تا ۱۵ سال طول می کشد. در همین تهران حدود ۲۰ درصد جمعیت در کمتر از یک درصد خاک کشور ساکن شده که نتیجه آن آلودگی آب، خاک، هوا و صوت و بروز مشکلات و چالش‌های محیط زیستی است که با ادامه گسترش جمعیت، قابل حل نیست. نرخ رشد جمعیت در روستاهای دشت تهران ۶ درصد است که در بقیه روستاها ۰/۲ درصد هم نیست که این ها نرخ زاد و ولد نیست و مهاجرت است در این شرایط همچنان جمعیت وارد تهران می شود.

او اظهار کرد:

متأسفانه الان به گونه‌ای تولید مسکن می‌کنیم که فرد هم باید اجاره خانه خود را دهد، هم وام بانک‌ها سر رسیده است، هم باید وام بعدی را بگیرد و از سوی دیگر ساخت خانه‌اش هم فقط ۴۰ تا ۵۰ درصد پیش رفته است؛ در این شرایط آن فرد باید چه کار کند؟

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: 

۵۰ درصد مشکل مسکن از زمین است و ما در اجرا یک جاهایی دچار اشکال هستیم. مردم خودشان باید مسکن را تولید کنند، حتی همان انبوه ساز هم که می‌خواهد مسکن را تولید کند، مردم هستند و ما باید صرفا تسهیلگری این کار را انجام دهیم و نظارت را به درستی انجام دهیم و اگر برخی از مقررات موانعی را ایجاد کرده، باید آن موانع را حل و فصل کنیم.

قالیباف گفت:

امروز نسبت جمعیت روستایی به شهری در دنیا به ترتیب ۷۰ به ۳۰ است اما در ایران برعکس است و ۲۸ درصد در روستاها و ۷۲ درصد در شهرها زندگی می‌کنند. باید مهاجرت را معکوس کنیم که یکی از راه‌های آن مسکن و راه انداختن چرخه تولید در روستاها است که باید مورد توجه قرار دهیم. ما با پول دولتی که نمی‌توانیم این همه تامین مالی کنیم و این موضوع شدنی نیست و با این نرخ سودها هم نمی‌توان بیشتر از این وام گرفت و مردم قدرت پرداخت این وام‌ها را ندارند پس باید ارتقای بهره‌وری مورد توجه قرار گیرد. معیشت مردم اولویت بسیار مهمی است و اگر امروز حرف از محرومیت زدایی می‌زنیم باید با محرومیت زدایی، معیشت مردم را حل کنیم و کسانی که مسکن ندارند، باید مشکل آنان را حل کنیم پس موضوع مسکن در محرومیت زدایی و در بحث معیشت اولویت اول است. امروز همه ما می‌بینیم که مسکن به عنوان یک موضوع مهم است و واقعا کمر مردم در حوزه مسکن می‌شکند. حتی مردان مردی که در دوران دفاع مقدس خم به ابرو نیاوردند و محکم در مقابل دشمن ایستادند، امروز در مقابل خانواده، کمرشان شکسته است و سرشکسته شده‌اند و این انصاف و مروت نیست. یک جوان به وقتش ازدواج، مسکن و شغل می‌خواهد و زمانی که از فصلش گذشت حتی اگر این موارد به آن فرد داده شود، دیگر فایده‌ای ندارد. پس باید دست به دست هم دهیم و همگی باید با همدیگر این کار را انجام دهیم و ما هم در کنار شما هستیم. ما برای یک حکمرانی خوب به تشخیص درست و قدرت حل مسئله نیاز داریم. ما با فرهنگ جهادی که همگی داریم و همچنین با استفاده از فناوری‌های اجتماعی می‌توانیم در بخش‌های مختلف کارها را پیش ببریم. مسکن موضوع مهم کشورمان و مردم است و امیدوارم که با یکدیگر همراه شویم تا این موضوع را با فضل الهی بتوانیم حل و فصل کنیم.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان