آمریکا طرح ایران را قدر بداند | اسپادانا خبر
 
 
جمعه، 25 ارديبهشت 1405 - 20:22

آمریکا طرح ایران را قدر بداند

شماره: 27976
Aa Aa

طرح پیشنهادی ایران معقول، متوازن و منطقی است؛ در پیگیری حقوق ملت ایران و رفع تحریم‌ها قاطع هستیم| برنامه‌های کشور را معطل گفت‌وگو با این و آن نخواهیم کرد| اروپا کماکان بر طبل تقابل و عدم همکاری می‌کوبد| سازوکار ماشه نباید بزرگنمایی شود.

بقائی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران؛
آمریکا طرح ایران را قدر بداند

«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی در ارتباط با احتمال تصویب قطعنامه علیه ایران در جلسه پیش روی شورای حکام و  تقابلی که با ایران در این زمینه  از سوی آژانس و شورای حکام صورت گرفته و پاسخ ایران به این تقابل گفت:

پاسخ تقابل همکاری بیشتر نخواهد بود.

به گزارش اسپادانا خبر، بقائی با بیان این که «متأسفانه آژانس تحت فشار و نفوذ سیاسی آمریکا و اروپا عمل کرده است» گفت:

ایران مجموعه‌ای از راه‌ها و اقدامات را تدوین کرده و طرف های مقابل نیز کم و بیش از توانمندی‌های ما آگاه هستند و ما بر اساس تحولات آینده ‌و  بر اساس هماهنگی با سازمان انرژی اتمی و دیگر سازمان‌های تصمیم‌گیر، طیفی از اقدامات عملیاتی را خواهیم داشت.

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهارات چند تن از نمایندگان مجلس در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران گفت:

در یک کشوری که رسانه‌ها و افراد مواضع خود را بیان می‌کنند، غیر طبیعی نیست که ما دیدگاه‌های مختلف را بشنویم ولی آن چیزی که مشخص است این است که فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح آمیز است و ما بارها آن را از طریق مراجع رسمی کشور اعلام کرده‌ایم حتی اگر بخواهیم گزارش اخیر آژانس را نیز مبنا قرار دهیم در این گزارش نه صحبتی از عدم پایبندی و نه صحبتی از انحراف فعالیت‌های ایران از  مسیر صلح‌آمیز  مطرح شده است البته این گزارش مشکلات زیادی دارد. سیاسی است و با هدف بهانه‌سازی تهیه شده است ولی در آن گزارش نیز بر صلح آمیز بودن برنامه‌های هسته‌ای ایران تاکید شده است.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه «طرح پیشنهادی آمریکا برآیند پنج دور مذاکرات غیر مستقیمی که بین ایران و آمریکا صورت گرفته، نیست» در پاسخ به سوالی در مورد طرح پیشنهادی ایران نیز گفت:

ما طرح پیشنهادی خود را از طریق عمان ارائه می‌کنیم. طرح پیشنهادی ایران طرحی معقول، متوازن و منطقی است و به مقامات آمریکایی توصیه می‌کنیم که این طرح را قدر بدانند و آن را مبنای نظر قرار دهند.

سخنگوی وزارت خارجه اظهار کرد:

ما همواره در موضع گیری‌های رسانه‌ای و هم در گفت‌وگوهایمان بر  موضوع رفع تحریم‌های ظالمانه علیه ایران تاکید کرده‌ایم و درواقع این موضوع مطالبه اصلی ما در مذاکرات است ولی اینکه چرا در متن آمریکایی‌ها این موضوع گنجانده نشده است باید از طرف مقابل سوال کرد و همانطور که اشاره کردم ما در مذاکرات و گفت‌وگوهای خود در پیگیری حقوق ملت ایران و رفع تحریم‌ها قاطع هستیم.
 وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر دستیابی ایران به اطلاعات حساس و راهبردی رژیم صهیونیستی از جمله دسترسی به اطلاعاتی در مورد فعالیت‌های هسته‌ای این رژیم گفت:

در مورد حجم و ماهیت اطلاعاتی که در این زمینه کسب شده نهادهای اطلاعاتی ما اظهار نظر کرده‌اند و فکر می‌کنم این اطلاع‌رسانی ادامه خواهد داشت. نکته‌ای که از قبل روشن بود و با استناد به این اسناد برای دیگران روشن‌تر و مشخص‌تر می‌شود مشارکت فعالانه تعدادی از کشورهای اروپایی در تجهیز برنامه هسته‌ای نظامی رژیم صهیونیستی است. این موضوع معنادار خواهد بود و ما می‌بینیم کشورهایی که صحبت از منع اشاعه می‌کنند و برنامه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را زیر سوال می‌برند، خودشان در تجهیز برنامه هسته‌ای نظامی رژیم صهیونیستی مشارکت دارند. این اسناد بیانگر مشارکت فعالانه رژیم صهیونیستی برای تحمیل دیدگاه‌های خود به طرف‌های مذاکراتی ماست.‌ این موضوع برای ما روشن بود و ما بارها این موضوع را مطرح کرده بودیم و این اسناد اثبات کننده مواضع ماست.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، ایران چه اقدامی انجام خواهد داد گفت:

ما کار خود را ادامه می‌دهیم و برنامه‌های کشور را معطل گفت‌وگو با این و آن نخواهیم کرد.

بقائی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تغییر مواضع مکرر مقامات آمریکایی در ارتباط با مذاکرات نیز گفت:

تغییر مکرر در مواضع و دیدگاه‌های طرف مقابل همانطور که پیش از این نیز گفتیم یک مشکل جدی در روند دیپلماتیک است و باید طرف مقابل این موضوع را حل کند.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از اخبار منتشر شده در رسانه های غربی درباره پیشنهاد کاهش غنی‌سازی تا سطح ۳ درصد و برخی اخبار دیگر که در ارتباط با زمان و مکان دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا منتشر شده است گفت:

این مطالب اغلب خبرسازی است. در واقع در راستای فضاسازی مطرح می‌شود و ارزش اینکه در مورد آنها اظهار نظری صورت بگیرد ندارند.

او در پاسخ به سوالی در ارتباط با تلاش سه کشور اروپایی برای تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام و تاثیر این موضوع  بر رایزنی‌های ایران و تروئیکای اروپایی گفت:

بدون تردید رویکرد تقابلی سه کشور اروپایی به هیچ عنوان نمی‌تواند ایجاد کننده انگیزه برای همکاری باشد. ما از ابتدای شروع گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا، اعلام کردیم که مایلیم و حاضریم با طرف‌های اروپایی گفت‌وگو کنیم. گفت‌وگوهایی هم صورت گرفت. اینکه به هر دلیلی طرف‌های اروپایی نه بنا به پیشنهاد یا خواست ما، بلکه به دلایلی دیگر از یک روند دیپلماتیک کنار گذاشته شدند، نباید دلیل و بهانه‌ای باشد برای اینکه رویکرد مخرب و غیر سازنده را در پیش بگیرند. کاری که سه کشور اروپایی انجام دادند، هم از زمان درخواست گزارش جامع از آژانس و هم بعد از تدوین قطعنامه‌ای که حتما ظرف همین هفته در شورای حکام آژانس به رای گذاشته خواهد شد و به نوعی آمریکا را هم با خودشان همراه کردند و حتماً همه این طرف‌ها مسئول عواقب آن خواهند بود، این متاسفانه نشان می‌دهد که طرف اروپایی کماکان بر طبل تقابل و عدم همکاری می‌کوبد و حتما باید انتظار داشته باشند که گام‌های متناسب و متقابلی را از طرف جمهوری اسلامی ایران شاهد باشند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون گزارش مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت:

گزارش آژانس بر اساس مأموریتی است که سه کشور اروپایی و آمریکا در قطعنامه قبلی به آژانس دادند. قطعنامه قبلی با انگیزه سیاسی تهیه شده بود و گزارشی که بر آن اساس تدوین شد قطعاً تأمین کننده اغراض سیاسی آن کشورها است. گزارش تهیه شده سیاسی است و در  آن  به واقعیت‌های برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران اشاره ای نشده است. در این گزارش نه صحبتی از عدم پایبندی و نه انحراف از برنامه هسته‌ای ایران به سمت تسلیحاتی شدن مطرح شده است ، آنچه محور اصلی این گزارش است، احیای برخی سوالات و اتهاماتی است که از دو دهه قبل مطرح بود و در چارچوب برجام حل و فصل شد و متأسفانه بر اساس اسناد جعلی که رژیم صهیونیستی به آژانس ارائه کرده و دیدگاه‌های سیاسی کشورهای صادرکننده قطعنامه، باعث شده که آژانس سؤالاتی را مطرح کند. مبنا و محتوای گزارش سیاسی است و این روند را سازنده نمی‌دانیم  و در واقع این گزارش، زمینه سیاسی را به کشورهای اروپایی و آمریکا برای بهانه‌جویی می‌دهد. مصاحبه‌هایی که مدیرکل آژانس انجام می‌دهد فراتر از وظایف و اختیارات فنی مدیرکل است و مدیرکل باید در مواجهه با تهدید علیه تأسیسات هسته‌ای ایران موضع قاطعی اتخاذ کند. طبق قطعنامه ۵۳۳ شورای حکام  هرگونه تهدید علیه تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز یک کشور تهدید علیه صلح است و مدیرکل آژانس که مسئولیت یک نهاد بین‌المللی را دارد و شنیده‌ها حاکی از این است که به دنبال تصدی مسئولیت‌های مهم‌تری است انتظار می‌رود منادی صلح باشد نه تهدیدکننده و بیان کننده مطالبی که صرفاً التهاب‌زا و در راستای تهدیداتی است که دیگران مطرح کردند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با زمینه‌سازی جهت فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران گفت:

سازوکار ماشه نباید آنقدر بزرگنمایی شود، فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح آمیز است و هیچ مبنای حقوقی وجود ندارد که موضوع  برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران پس از اکتبر ۲۰۲۵ از دستور کار شورای امنیت خارج نشود و هر اقدامی که خلاف آن انجام شود در راستای نگاه سیاسی است و اگر آنها بخواهند بهانه‌ای پیدا کنند که موضوع را در شورای امنیت مطرح کنند نیاز به چنین سازوکاری نیست و در سال ۲۰۰۶ چنین ساز و کاری وجود نداشت و آنها پرونده ایران را با طرح برخی از بهانه‌ها به شورای امنیت ارجاع دادند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص موضوع تداوم غنی‌سازی در ایران و اظهارات اخیر وزیر خارجه آمریکا در ارتباط با این موضوع تاکید کرد:

غنی‌سازی اورانیوم لزوماً به معنای داشتن برنامه تسلیحاتی نیست. بسیاری از کشورها، از جمله برخی متحدان نزدیک آمریکا، غنی‌سازی انجام می‌دهند بدون اینکه برنامه تسلیحاتی داشته باشند. غنی‌سازی، بخشی جدایی‌ناپذیر از چرخه سوخت هسته‌ای و صنعت هسته‌ای بومی ایران است که طی دهه‌ها تلاش و فداکاری دانشمندان ایرانی توسعه یافته و بر اساس نیازها و منافع ملی شکل گرفته است. این حق، طبق ماده ۴ معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT)، به‌صراحت برای کشورهای عضو به رسمیت شناخته شده و غیرقابل مذاکره یا معامله است. از منظر بازدارندگی نیز ایستادگی ایران در برابر زیاده‌خواهی‌ها، چه در حوزه هسته‌ای و چه در سایر زمینه‌ها، قطعاً نقش بازدارنده‌ای در برابر فشارها و مطالبات غیرمشروع طرف‌های مقابل دارد. این رویکرد، که ریشه در استقلال و عزت ملی دارد، مانع از آن می‌شود آنها زیاده‌خواهی بیشتری را تحمیل کنند. هیچ کشوری حق ندارد درباره حقی که اسناد بین‌المللی آن را تأیید کرده‌اند برای ایران تعیین تکلیف کند یا اجازه صدور مجوز در این زمینه را به خود بدهد. ایران به‌عنوان کشوری متعهد به NPT و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بارها بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تأکید کرده و این موضوع را در عمل نیز نشان داده است بنابراین، غنی‌سازی نه‌تنها یک حق مسلم، بلکه بخشی از هویت علمی و صنعتی ایران است که هیچ‌گونه دخالت یا محدودیت غیرقانونی در آن پذیرفته نخواهد شد.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان