نسبت پرستار به تخت کمتر از یک است | اسپادانا خبر
 
 
پنجشنبه، 7 فروردين 1404 - 21:26

نسبت پرستار به تخت کمتر از یک است

شماره: 26368
Aa Aa

پرستاران ناچار به اضافه‌کار اجباری هستند و برای هر ساعت اضافه‌کاری ۳۰هزار تومان دریافت می‌کنند. وضعیت نیروی انسانی در خوزستان فاجعه است؛ نسبت پرستار به تخت در این استان ۰.۶ است.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری ایران اعلام کرد؛
نسبت پرستار به تخت کمتر از یک است

احمد نجاتیان رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری درباره آخرین وضعیت کارگروه رسیدگی اظهار کرد:

معوقات پرستاران به طور متوسط ۲ تا ۳ ماه پرداخت شده است.

به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از ایسنا، او با بیان اینکه فرمول اضافه‌کاری پرستاران باید به طور حتم اصلاح شود توضیح داد:

مبلغی که با عنوان اضافه‌کار برای پرستاران واریز می‌شود عدد قابل‌قبولی نیست. موضوع پرداختی اضافه‌کار پرستاران فقط یک موضوع صنفی نیست بلکه جزو چالش‌های نظام‌ سلامت محسوب می‌شود. بخشی از خدمات پرستاری با اضافه‌کاری پوشش داده می‌شود و به همین دلیل موضوع اضافه‌کاری پرستاران جزو مشکلات نظام سلامت به‌حساب می‌آید. پرستاران برای هر ساعت اضافه‌کاری حدود ۳۰هزار تومان دریافت می‌کنند که عدد قابل‌قبولی نیست. بخشی از خدمات پرستاری با اضافه کاری پوشش  داده می‌شود و این در شرایطی است که بیمارستان‌ها با مشکل کمبود شدید پرستار مواجه هستند. پرستاران در نامه‌ای خطاب به سازمان نظام‌ پرستاری و وزارت بهداشت اعلام کرده‌اند که با نرخ کنونی اضافه‌کاری نمی‌کنند. بررسی‌ها بیانگر این است که هر پرستار به طور متوسط حدود ۸۰ ساعت اضافه‌کار دارد که این میزان معادل تزریق «نصف نفر» نیروی انسانی به سیستم سلامت است. اگر دولت و  وزارت بهداشت خواهان استمرار ارائه خدمات هستند و نمی‌خواهند که خدمات نظام سلامت روی زمین بماند می‌بایست وضعیت فرمول اضافه‌کار پرستاران را طی یک ماه آینده مشخص‌کنند. مبلغ ۱۰۰هزار تومان برای اضافه کار در نظر گرفته شده اما این امکان وجود که نیروی کار جوان‌تر مبلغ کمتری دریافت‌کند به طور متوسط مبلغ ۱۰۰هزار تومان برای اضافه‌کار پرستاران در نظر گرفته شده است. متوسط مبلغ ۱۰۰هزار تومان می‌تواند رضایت نسبی پرستاران را فراهم‌ کند اما باید مقدورات کشور نیز در نظر گرفته‌ شود. شاید متوسط مبلغ ۱۰۰هزار تومان ایده‌ال نباشد اما باید مقدورات دولت را در کانون توجه قرار دهیم. دولت می‌بایست مبلغ اضافه‌کار پرستاران را از منابع عمومی تامین و پرداخت کند. دولت با محدودیت‌هایی در زمینه استخدام مواجه‌ است و به همین دلیل به اضافه‌کار روی‌ می‌آورد. در حال حاضر درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها ناپایدار است؛ به همین دلیل، دولت می‌بایست اضافه‌کار پرستاران را از محل منابع عمومی پرداخت‌ کند.  

رئیس‌کل سازمان نظام‌ پرستاری درباره ضرورت جذب پرستار برای نظام سلامت گفت:

فرمول استانداردی با هدف ارائه خدمات با حداقل کیفیت در ارتباط با نسبت پرستار به تخت بیمارستانی تعریف شده، بر اساس این فرمول، ۱.۸ پرستار و ۲.۵ پرستار به ازای هر تخت تعریف شده است. هرچقدر میزان پرستار نسبت به تخت براساس فرمول تعریف شده کاهش یابد به همان نسبت نیز میزان ارائه خدمات کاهش می‌یابد. در حال حاضر نرم نسبت پرستار به تخت در کشور «کمتر از یک» است و برخی از استان‌های کشور مانند خوزستان با کمبود نیروی انسانی مواجه هستند. وضعیت نیروی انسانی در استان خوزستان فاجعه است به نحوی که بررسی‌ها بیانگر این است که نسبت پرستار به تخت در این استان حدود ۰.۶ است.

نجاتیان با بیان اینکه وضعیت نیروی انسانی به نحوی است که پرستاران ناچار به اضافه‌کار اجباری هستند گفت:

به طور مثال یک پرستاری می‌بایست از چهار بیمار در بخش ICU پرستاری‌ کند در حالی که شرایط باید به نحوی باشد که دو بیمار را تحت پوشش قرار دهد. در حال حاضر تحقق نرم ۱.۸ پرستار به ازای هر تخت با توجه به وضعیت دانش‌آموختگان پرستاری مقدور نیست؛ طی بازه‌ زمانی پنج تا هفت ساله می‌توانیم به نرم ۱.۸ پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی نزدیک‌ شویم.   

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان