نشست کمیسیون مشترک برجام بدون نتیجه پایان یافت | اسپادانا خبر
 
 
يكشنبه، 4 شهريور 1403 - 21:45

نشست کمیسیون مشترک برجام بدون نتیجه پایان یافت

شماره: 15954
Aa Aa

دیپلمات‌های ارشد انگلیس، فرانسه و آلمان مدعی شده‌اند که برخی از پیشنهادات ایران با برجام مغایر و برخی نیز فراتر از مفاد برجام بوده است.

گفت‌وگوها هفته آینده در وین ادامه پیدا می‌کند؛
نشست کمیسیون مشترک برجام بدون نتیجه پایان یافت

نشست کمیسیون مشترک برجام که با حضور نمایندگان ایران، گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین برگزار شد پایان یافت.

به گزارش اسپادانا خبر، علی باقری، رییس هیئت مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران در پایان هفتمین دور مذاکرات برای لغو تحریم ها در جمع خبرنگاران گفت:

پس از مشورت ها به زودی در هفته آینده گفت‌وگوها در وین ادامه پیدا می‌کند.

او گفت:

در نشست کمیسیون مشترک امروز ارزیابی اجماعی از گفت‌گوها ارایه شد و این نکته تاکید شد که پیشنهادهای ایران درباره لغو تحریم های غیرقانونی و ظالمانه و موضوع هسته‌ای روی میز است و طرف های مقابل این احساس نیاز را داشتند برای ارایه پاسخ های مستدل و مستند و منطقی به پیشنهادهای ایران نیازمند مشورت با پایتخت‌هایشان هستند. بر این اساس این فرصت داده شد پس از مشورت به زودی در هفته آینده گفت‌وگوها در وین ادامه پیدا کند.

ایران چهارشنبه شب متن پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع لغو تحریم‌های ظالمانه و مسائل هسته‌ای به طرف‌های مقابل ارائه کرده است.

هیأت ایرانی در مدت حضورش در وین رایزنی‌های دوجانبه‌ای را با انریکه مورا و همچنین با روسای هیأت‌های انگلیس، فرانسه و آلمان با حضور انریکه مورا داشت.

روز پنجشنبه نیز رایزنی‌ها و گفت‌وگوهای هیأت‌های مذاکره کننده در وین در سطوح و فرمت‌های مختلف ادامه یافت و متون پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در جلسات مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

کارگروه‌های رفع تحریم‌ و موضوعات هسته‌ای نیز عصر و شب پنجشنبه با حضور هیأت‌های کارشناسی ایران و گروه ۱+۴ تشکیل جلسه داد و در این جلسات نیز درباره متون و پیشنهادات مطرح شده از سوی ایران گفت‌وگو صورت گرفت.

  •  

خبرنگار روزنامه وال‌استریت ژورنال خبر داد که دیپلمات‌های ارشد سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان مدعی شده‌اند که پیشنهادهای ایران با برجام مغایر بوده است.

وی همچنین به نقل از این دیپلمات‌ها افزود که برخی دیگر از پیشنهادات ایران نیز فراتر از مفاد برجام بوده است.

این دیپلمات‌ها مدعی شده اند که پیشنهادهای ایران در این نشست با متن مذاکره شده در شش دور قبلی مذاکرات وین تغییر داشته و باعث ایجاد نگرانی و ناامیدی شده است. 

دیپلمات‌های سه کشور روپایی ادعا کرده اند که تهران تقریبا از تمامی سازش‌های سختی که پس از ماه‌ها کار سخت حاصل شده، به عقب بازگشته و خواستار تغییرات بزرگی شده است.

  •  

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه گفت به نظر می‌رسد دور کنونی مذاکرات هسته‌ای با ایران در وین موفقیت‌آمیز نبوده است.

مکرون در دوبی به خبرنگاران گفت:

«من فکر می‌کنم محتمل است که این دور از مذاکرات با توجه به مواضع، موفقیت آمیز نباشد.»

وی افزود: «به احتمال زیاد این مذاکرات در کوتاه مدت از سر گرفته نشود.»

  •  

نماینده چین در مذاکرات وین پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام گفت:

هنوز به کار بیشتری نیاز داریم و توافق کردیم که اواسط هفته آینده به وین بازگردیم. هیئت‌های مشارکت کننده توافق کردند که برای رایزنی‌های بیشتر به پایتخت‌های خود بازگردند.

  •  

علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران پیش از ترک وین در فرودگاه در گفت‌وگو با خبرنگاران ایرانی گفت:

در این دور از گفت‌وگوها ایران با ترکیب یک هیات جدید و با حضور افراد متخصص و مسئول در موضوعات اقتصادی، مالی و بانکی وارد گفت‌وگوها شد و این نشان دهنده عزم جدی طرف ایرانی برای ورود به مذاکرات با هدف دستیابی به توافق بود و این نکته تاثیر خود را بر طرف مقابل گذاشت و برخی از آنها اذعان کردند این ترکیب هیات نشان دهنده عزم جدی جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مذاکرات است. در پرتو دولت و تیم جدید مذاکراتی دیدگاه هایش را در دو زمینه، یکی موضوع لغو تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی و همچنین موضوع هسته ای، دیدگاه های ایران را به صورت مستند و مستدل در قالب دو سند به طرف مقابل ارائه کردیم و طبیعی است این مبنایی برای مذاکره می‌شود و طرف مقابل باید پاسخ مستند به این پیشنهادها ارائه کند. بر این اساس، آنها پیشنهاد کردند که گفت‌وگوها برای چند روز متوقف شود و آنها به پایتخت ها بروند و پس از دریافت دستورالعمل ها برای ارائه پاسخ مستدل و مستند به جمهوری اسلامی ایران مجدد به وین بازگردند. ما تصریح کردیم که ایران آمادگی دارد گفتگوها را در همین زمان ادامه دهد اما چون آنها درخواست کردند موافقت کردیم تا برای هفته ای که در پیش داریم برگردیم و آنها نیز پاسخ هایشان را آماده کنند.

وی گفت که دور بعدی هفته آینده است و روزش مشخص شده اما توافق شد فعلا گفته نشود.

رئیس هیات مذاکره کننده ایران در پاسخ به این که برخی دیپلمات های اروپایی گفته اند که پیشنهادهای ایران غیرقابل قبول و تندروانه است گفت:

 اینکه طرف های اروپایی خیلی درباره برخی از پیشنهاد های ما رضایت نداشتند درست است اما اینها بر اساس مبانی مشترک میان دو طرف تنظیم شده و اعتراضی به اینکه اینها نامربوط هستند نداشتند و گفتند که با دیدگاه های ما مطابقت ندارد. من هم گفتم این طبیعی است ما قرار نیست در مذاکرات چیزهایی بگوییم که مطابق دیدگاه های شما باشد. ما مطالبی می گوییم مطابق دیدگاه های خودمان اما نکته این است که اینها بر اساس یک مبنایی است که مورد قبول طرف های مقابل هم هست و هیچ یک از طرف های اروپایی ادعا نمی‌کرد که پیشنهادات مبانی حقوقی و قانونی که مورد قبول دو طرف باشد ندارد.

وی در پاسخ به اینکه اگر طرف های اروپایی و دیگران پیش نویس جدید ارائه کنند چه می شود؟ گفت:

اشکالی ندارد. آنها پیش نویس دهند اما شرطش این است که باید مبتنی بر مبانی مشترک باشد وگرنه پیشنهادی برای رسیدن به توافق نیست. 

وی درباره فضای حاکم بر مذاکرات نیز گفت:

دیدگاه های طرف های مقابل و ما در بسیاری موارد با هم منطبق بود و در برخی موارد منطبق نبود. مهم این بود که طرف‌ها دیدگاه هایشان را با صراحت بیان می کردند اما در فضایی دوستانه گفت‌وگوها برگزار شد.

  •  

میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر نیز در توئیتر نوشت:

هنوز خیلی زود است که اظهارات ناامیدکننده درباره مذاکرات وین مطرح شود. توافق نهایی تنها زمانی انجام می‌شود که طرف‌ها درباره همه‌چیز به توافق برسند.

او نوشت:

«در دیپلماسی چندجانبه یک قاعده وجود دارد که می‌گوید تا زمانی که درمورد همه چیز توافق نشده باشد در مورد هیچ‌چیز توافق نشده است. بنابراین تغییرات اصولاً امکان‌پذیر است اما این تغییرات باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که به پیشرفت بیشتر [مذاکرات] کمک کند.»

  •  

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری رویترز گفت:

«من فکر می‌کنم که خروج ایالات متحده از برجام یک اشتباه بزرگ بود که به ایران فرصت داد که برنامه هسته‌ای خود را توسعه دهد. ایران طی‌ ماه‌های اخیر سانتریفیوژهای پیشرفته بیشتری را به کار گرفته و اقدام به غنی‌سازی در سطوح بالاتر کرده است.»

وی ادامه داد:

«برجام یک توافق بسیار مؤثر بود که برنامه هسته‌ای ایران را مهار کرده بود اما آمریکا با خروج از برجام این وضعیت را تغییر داد. خروج از برجام باعث اختلاف میان آمریکا و متحدانش شد. در واقع این آمریکا بود که با خروج از برجام منزوی شد نه ایران.»»

وزیر امور خارجه آمریکا در خصوص روند مذاکرات وین اظهار داشت:

«ما همچنان بر این باوریم که بهترین راه پیش رو دیپلماسی و بازگشت متقبال به برجام است اما فرصت دارد کوتاه و کوتاه‌تر می‌شود. ما قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران 6 دور مذاکره داشتیم و نتایجی نیز حاصل شده بود اما بعد از انتخابات شکاف زمانی بزرگی داشتیم.»

وی با بیان اینکه ایران در مذاکرات وین جدی نیست مدعی شد:

«اگر مسیر بازگشت به برجام به نتیجه نرسد ما گزینه‌های دیگری خواهیم داشت. من نمی‌توانم درباره این گزینه‌ها با شما صحبت کنم اما در این خصوص با متحدان و شرکای خود در ارتباط هستیم. ایران باید طی روزهای آینده تصمیمات مهمی بگیرد. آنها نمی‌توانند از یک سو برنامه هسته‌ای خود را توسعه دهند و از سوی دیگر در مذاکرات تعلل کنند.»

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان