جسد یک دختر نوجوان اشکانی در اصفهان کشف شد | اسپادانا خبر
 
 
پنجشنبه، 13 ارديبهشت 1403 - 14:20

جسد یک دختر نوجوان اشکانی در اصفهان کشف شد

شماره: 10902
Aa Aa

در کنار جسد این نوجوان ۱۲ تا ۱۳ ساله سکویی وجود داشته که روی آن بقایای یک کوزه بزرگ شکسته و یک قسمت از ستون فقرات یک اسب گذاشته شده است.

پس از کشف جسد بانوی اشکانی در اصفهان؛
جسد یک دختر نوجوان اشکانی در اصفهان کشف شد

علیرضا جعفری زند، سرپرست هیات باستان شناسی تپه اشرف اصفهان از کشف جسد یک دختر نوجوان اشکانی در اصفهان خبر داد.

این تدفین  به صورت طاق باز و بر روی خاک است . شواهد نشان می دهد این جسد متعلق به یک نوجوان حدود ۱۲ تا ۱۳  سال با قد حدود ۱۶۰ است ولی متاسفانه به دلیل رطوبت زیاد آسیب دیده است.

به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از ایرنا، وی افزود:

از تدفین پیداست که قبر طراحی شده است. در کنار این  جسد سکویی وجود داشته که روی آن بقایای یک کوزه بزرگ شکسته و یک قسمت از ستون فقرات یک اسب گذاشته شده است.

به گفته جعفری زند دورتادور تدفین این دختر ۱۳ ساله اشکانی سنگ‌چین و سکویی ایجاد شده که پیشترهم در گور بانوی اشکانی بقایای از این نوع سکو پیدا شده بود و بر روی آن کوزه آبی نیز  قرار داشت.

 این باستان شناس معتقد است به دلیل آشفتگی شواهد معماری و اشیا این ۲ قبر به احتمال قوی در تاریخ بسیار دوری گورها باز شدند.

جسد بانوی اشکانی که در چند هفته گذشته در شمال تپه اشرف اصفهان پیدا شد سر به سوی شرق یعنی طلوع آفتاب بود اما جسد دختر نوجوان ۱۳ ساله طاق باز تدفین شده است.

جعفری زند گفت: 

در گورستان های دوران اشکانی و تدفین‌های دوران مهرپرستی اجساد به جهت‌های مختلف  به صورت طاق باز و یا  صورت  به سمت  شرق تدفین می‌شدند. برخی هم معتقدند مهرپرست‌ها این عادت را داشتند که هر زمانی مرده دفن می‌شد  صورت به همان جهتی بود که خورشید قرار داشت.

به تعبیر جعفری‌زند اگر خورشید درست وسط آسمان بود صورت به طرف بالا و اگر در هنگام طلوع آفتاب تدفین انجام می‌شد که خورشید از  طرف شرق بالا می‌آید، صورت به طرف شرق گردانده می‌شد و همین طور اگر تدفین در هنگام غروب آفتاب بود صورت به سمت غرب گردانده می‌شد اما در همه تدفین‌های مهری نهادن سر جسد به طرف شمال است.

 از نگاه سرپرست هیات باستان شناسی تپه اشرف اهمیت کشف تدفین دختر نوجوان در پی کشف تدفین بانوی اشکانی، همچنین تدفین اسب چهارساله و چندین گورخمره به این دلیل است که آنها  گفته بودند به احتمال در شمال تپه اشرف با یک گورستان بزرگ اشکانی روبه رو هستند؛ گورستانی که در آن تدفین‌های آیینی  پیدا شده و حالا یافته‌ها احتمالات آنها را با یقین روبه رو کرده است.

جعفری‌زند افزود: جسد این دختر نوجوان درست در راستای جسد بانوی اشکانی قرار دارد. در حال کاوش حد فاصل این دو جسد هستیم تا ببینیم با چه  نشانه های دیگری روبه رو هستیم.

به دلیل قرارگیری خیابان مشتاق در جانب شمال یافته ها و همچنین فضای سبز شهرداری در پایین آنچه از تدفین‌ها پیدا شد، ادامه کاوش‌ها مقدور نیست.

تپه تاریخی اشرف در شرق اصفهان و در کرانه زاینده رود قرار دارد. یافته‌های این تپه تاریخی در شهر اصفهان مربوط به دوران هخامنشی تا قرن دوازدهم هجری قمری است و از این جهت این تپه باستانی اهمیت زیادی در روشن شدن ابعاد تاریک تاریخی شهر اصفهان دارد.

در شش فصل  گذشته کاوش تپه اشرف، یک سکه ساسانی و سفال‌های مربوط به  قرن سوم پیش از میلاد( سلوکی و  اشکانی) به دست آمد. هیات باستان شناسی در این کاوش‌ها به حوضخانه و بنای نیمه تمام کاخ اشرف متعلق به قرن دوازدهم هجری قمری رسیدند. مهم‌ترین دستاورد کاوش‌های پیشین تپه اشرف شناسایی بخش‌هایی از قلعه ساسانی بود که ‌اکنون در مجاورت خیابان مشتاق دوم مشهود است. همچنین در فصل ششم  کاوش تپه اشرف، بخش‌هایی از یک سازه هخامنشی یافت شد که به دلیل نبود بودجه‌های لازم در زیر خاک و با رعایت اصول باستان شناسی مدفون شد. ​

برچسب ها: 
نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان