ظریف: نمی‌توان با صرف صدها میلیارد دلار امنیت را خرید | اسپادانا خبر
 
 
شنبه، 14 مهر 1403 - 4:18

ظریف: نمی‌توان با صرف صدها میلیارد دلار امنیت را خرید

شماره: 4401
Aa Aa

امنیت مقوله‌ای متقابل است که در آن امنیت یکی در گرو امنیت دیگری است؛ برای رسیدن امنیت، باید با تکیه بر مردم به امنیتی درون زا رسید.

در همایش بین‌المللی امنیت و توسعه پایدار در سمرقند؛
ظریف: نمی‌توان با صرف صدها میلیارد دلار امنیت را خرید

وزیر خارجه ایران با بیان اینکه امروزه نمی‌توان با صرف صدها میلیارد دلار امنیت را خرید و با کشتی وارد کشور کرد،‌ گفت: عصر امنیت یکجانبه و برج عاج نشینی و امنیت با تکیه بر قدرت نظامی، مدت‌هاست به پایان رسیده است.

به گزارش اسپادانا خبر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران طی سخنانی در همایش بین‌المللی امنیت و توسعه پایدار در آسیای مرکزی که امروز در سمرقند ازبکستان آغاز به کار کرد، ضمن قدردانی از مهمان‌نوازی دولت ازبکستان، عنوان کرد: شهر زیبای سمرقند، همواره حلقه وصل اقوام و جوامع مختلف فارس و ازبک و تاجیک و چهار راه اتصال و ارتباط شرق و غرب از طریق جاده ابریشم بوده و کانون تمدنی در حوزه تاریخی و فرهنگی آسیای کهن به شمار رفته و مشاهیر و ادبا و شعرا و دانشمندان این خطه نقش بسزایی در علم، هنر و فرهنگ و شکل گیری تمدن بشری ایفا کرده‌اند.

وی در ادامه با بیان اینکه امنیت در جهان به هم پیوسته کنونی، محدود و منحصر به ابعاد نظامی نیست و مقوله‌ای چند وجهی، درهم تنیده و فراگیر است، عنوان کرد: امروزه نمی‌توان با صرف صدها میلیارد دلار امنیت را خرید و با کشتی وارد کشور کرد. تجاری سازی امنیت، مقوله و معامله تازه‌ای است که برخی قدرت‌های جهانی و فرامنطقه ای وارد ادبیات سیاسی کرده‌اند و تاسف آور اینکه مشتریان خوبی هم در این معامله دلار در برابر امنیت یافته‌اند.

ظریف اضافه کرد: امروز امنیت مقوله‌ای پیوسته و متقابل است که در آن امنیت یکی در گرو امنیت دیگری است. عصر امنیت یکجانبه و برج عاج نشینی و امنیت با تکیه بر قدرت نظامی، مدت‌هاست به پایان رسیده است و این درسی است که قدرت‌های مداخله‌گر فرامنطقه‌ای و کشورهایی که درصدد ایجاد ناامنی و تهدید امنیت دیگران برای رسیدن به امنیت موهوم خود هستند؛ به خوبی در پس قضایای عراق و سوریه و یمن و افغانستان آموخته‌اند.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشور گفت: امروز برای رسیدن امنیت، باید با تکیه بر مردم به عنوان مهمترین مولفه امنیت یک کشور، به امنیتی درون زا رسید و سپس در تعاملی سازنده و هم افزایی با همسایگان به امنیتی پایدار و دسته جمعی دست یافت.

وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از زمان استقلال جمهوری‌های آسیای مرکزی همواره در برقراری روابطی دوستانه، برادرانه و متوازن مبتنی بر اصول احترام متقابل و منافع مشترک پیشگام بوده است. راهبرد جمهوری اسلامی ایران بر توسعه و تقویت همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف، تلاش در جهت استقرار و استمرار صلح و ثبات و آرامش در منطقه، همگرایی و همکاری در قالب نهادهای منطقه‌ای و سازمان‌های بین‌المللی استوار است.

ظریف بیان کرد: ما همواره امنیت و ثبات همسایگان و حوزه‌های همجوار را امنیت و ثبات خود تلقی کرده و کمک به حل اختلافات و تنش‌ها و همکاری‌های دوجانبه امنیتی برای مقابله با تهدیدات مشترک تروریسم تکفیری، افراط گرایی، قاچاق مواد مخدر و مهاجرت غیرقانونی از مهمترین وجوه مشارکت فعال و موثر جمهوری اسلامی ایران در تقویت و تحکیم ثبات و امنیت در منطقه آسیای مرکزی بوده است.

وی افزود: مقابله موثر با افراط گرایی و تروریسم تکفیری، که تهدیدی جدی علیه امنیت و ثبات منطقه غرب آسیا، آسیای مرکزی و قفقاز، شبه قاره هند و حتی مناطق شمال آفریقا و آسیای جنوب شرقی محسوب می‌شود، نیازمند همفکری، هم افزایی و همکاری و تعامل فراگیر و همه جانبه کشورهای منطقه است. مهم‌تر از مقابله نظامی، بررسی ریشه‌های شکل‌گیری این جریانات ضداسلامی و شناسایی منابع مالی و حامیان سیاسی و خاستگاه ایدئولوژیک تفکرتروریسم تکفیری لازمه و پیش شرط مبارزه موثر و قاطع با ریشه‌های تروریسم و افراط گری است.

ظریف ادامه داد: قطعنامه مجمع عمومی ملل متحد پیرامون «جهان علیه خشونت و افراط گری» ( WAVE ) در اجرای ابتکار پیشنهادی آقای روحانی در سال 2013، می‌تواند چارچوب جهانی مناسبی را برای همکاری‌های دسته جمعی در منطقه آسیای مرکزی فراهم کند.

به گزارش فارس، رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه سخنانش در این همایش بیان کرد: اعلام منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در منطقه آسیای مرکزی، اقدامی مبتنی بر درک صحیح از امنیت است. جمهوری اسلامی ایران نه تنها به لحاظ دینی و اعتقادی مخالف ساخت، تولید و کاربرد چنین سلاح‌هایی است بلکه به طور جدی معتقد است این سلاح‌ها خود ثبات‌زدا و امنیت‌برانداز هستند و باید از صحنه گیتی برچیده شوند.

وی گفت: ایران از سال 1974 پیشنهاد ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای و کشتار جمعی در خاورمیانه را پیگیری کرده که به دلیل سیاست‌های تجاوزکارانه و برتری‌جویانه رژیم صهیونیستی در کسب سلاح‌های هسته ای و حمایت آمریکا از این رژیم به نتیجه نرسیده است.

ظریف افزود: ما با دستیابی به توافق هسته‌ای و عمل به تمامی تعهدات خود وفق برجام، در صحنه عمل نیز پایبندی خویش را به اصل عدم اشاعه و خلع سلاح هسته‌ای به اثبات رساندیم.

وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در 25 سال اخیر تلاش کرده تا نقش و سهم مناسبی در گسترش همکاری‌های اقتصادی در آسیای مرکزی در عرصه‌های مختلف تجاری، انرژی، سرمایه گذاری و همکاری‌های بانکی و مالی، و همچنین اجرای طرح‌های عمرانی و سازندگی ایفا کند.

وی افزود: بخش خصوصی ایران ده‌ها طرح توسعه‌ای در زمینه‌های سد و نیروگاه برق‌آبی، جاده و راه آهن، اکتشاف معادن و واحدهای صنعتی را به اجرا درآورده است. ما همچنین زیرساخت‌های خود در بخش حمل و نقل زمینی و ریلی و ظرفیت‌های ترانزیتی خود را در اختیارکشورهای منطقه قرار داده‌ایم.

ظریف بار دیگر تأکید کرد که سیاست تعامل فعال و همه‌جانبه با همسایگان اولویت اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و افزود: ما از رویکرد جمهوری‌های آسیای مرکزی برای افزایش همکاری‌های منطقه‌ای و سیاست خردمندانه دولت ازبکستان دراولویت دادن به تقویت مناسبات با منطقه استقبال می‌کنیم.

وی در پایان بار دیگر از میزبانی و مهمان نوازی گرم دولت ازبکستان و مسئولان برگزارکننده این کنفرانس تشکر کرد و گفت: امیدوارم با گسترش و تحکیم تعامل و همکاری، شاهد توسعه و تعمیم صلح و ثبات و امنیت در منطقه آسیای مرکزی باشیم.

منبع/ فارس

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان