وجود ذرات اورانیوم غنی‌سازی شده تا ۹۰ درصد در ایران تایید شد | اسپادانا خبر
 
 
شنبه، 1 ارديبهشت 1403 - 13:05

وجود ذرات اورانیوم غنی‌سازی شده تا ۹۰ درصد در ایران تایید شد

شماره: 21430
Aa Aa

آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید ایران به نقض تعهدات ادامه داده و عدم شفافیت ایران مانع از نظارت آژانس بر ذخایر هسته‌ای این کشور می‌شود.

ذخائر اورانیوم‌غنی‌شده ایران ۱۸ برابر سقف مجاز است؛
وجود ذرات اورانیوم غنی‌سازی شده تا ۹۰ درصد در ایران تایید شد

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرده که میزان ذخائر اورانیوم‌غنی‌شده ایران ۱۸ برابر سقف مشخص‌شده در توافق هسته‌ای برجام است.

به گزارش اسپادانا خبر، ‌آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وجود اورانیوم غنی‌سازی شده با خلوص «کمی پایین‌تر از ۹۰ درصد» در ایران را تایید کرد.

بر اساس این گزارش، ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده جمهوری اسلامی ۱۸ برابر زمانی است که در سال ۲۰۱۵ توافق برجام امضا شده بود.

این گزارش نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ۴۳۴/۷ کیلوگرم اورانیوم غنی‌سازی شده ۲۰ درصدی و ۳۷/۷ کیلوگرم با درصدهای دیگر در اختیار دارد.

در بخش دیگر گزارش آژانس آمده است: 

«ایران به نقض تعهدات توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ادامه می‌دهد ۸۷٫۵ کیلوگرم اورانیوم که نزدیک به ساخت سلاح هسته‌ای است در تاسیسات هسته ای ایران غنی سازی شده است.۴۲ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده ایران را به سلاح هسته‌ای نزدیک می‌کند. ایران دارای اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده است که برای تولید سلاح به توسعه جزئی نیاز دارد. مجموع اورانیوم غنی شده به نسبت‌های مختلف در ایران به بیش از ۳۷۶۰ کیلوگرم است. عدم شفافیت ایران مانع از نظارت ما بر ذخایر هسته‌ای این کشور می‌شود. ذرات اورانیوم غنی شده تا ۹۰ درصد را در ایران شناسایی کردیم. اورانیوم غنی شده کمتر از ۹۰ درصد در تاسیسات فردو کشف شد.»

آژانس در بخش دیگر گزارش خود مدعی شده است:

«ذخایر اورانیوم غنی شده ایران از آخرین گزارش آژانس حدود ۸۷ کیلوگرم افزایش یافته است.»

آژانس همچنین گفته در حال انجام رایزنی‌هایی با ایران درباره منشأ ذرات اورانیوم ۸۴ درصدی کشف‌شده در تأسیسات هسته‌ای فردو است.

در گزارش جدید همچنین ادعا شده آژانس در تأسیسات فناوری اورانیوم اصفهان که از اواخر سال ۲۰۲۱ آماده استفاده بوده اما مورد استفاده قرار نگرفته بین میزان مواد هسته‌ای دریافت و حل‌شده و میزان اعلام‌شده از سوی ایران تناقض پیدا کرده است.

گزارش تصریح می‌کند که در جلسه فنی میان مقام‌های ارشد آژانس و مقام‌های ارشد ایران در تهران در روز ۲۳ فوریه، تهران این موارد اختلاف را پذیرفته و با همکاری با آژانس برای رفع آن موافقت کرده است.

  •  

محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در حاشیه نشست هیئت دولت و در جمع خبرنگاران گفت:

مواردی از جمله عدم انطباق بیانیه طراحی چیدمان سانتریفیوژها در سطح کارشناسی میان ایران و آژانس بحث و نهایی شد و مشخص شد که انحراف خاصی انجام نگرفته است. در تعاملات با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طبق روال همیشگی و به طور ویژه به خصوص در این شرایط که امپریالیسم رسانه ای عملیات روانی و تهاجمی‌اش را برای تخریب کشور انجام می دهد سعی کرد روابط با آژانس را تیره و تار نشان دهد اما به لطف الهی در دو ماه گذشته رفت و آمدها با آژانس در سطح کارشناسی و معاونان انجام شد و در دو هفته گذشته هیات‌هایی از آژانس در تهران حضور یافتند و تبادل نظر شد. در این تبادل نظرها و رایزنی‌ها مواردی از جمله "عدم انطباق بیانیه طراحی چیدمان سانتریفیوژها" یا یک ذره خوب مرور شد و بحث و کارشناسی شد و نهایی شده است و مشخص شده که انحراف خاصی وجود ندارد و این موضوعات با توجه به بحث‌های کارشناسی واجد اهمیت نبوده که به عنوان یک موضوع مورد پیگیری قرار گیرد.

اسلامی گفت:

هم‌چنین درباره موارد پادمانی باید برای روشنگری پاسخ‌هایی که دادیم مذاکره انجام می‌شد. برخی القا می کنند که پاسخ داده نشده است این درست نیست. پاسخ‌ها در چند صد صفحه ارسال شده بود و باید با حوصله با آنها مرور می کردیم و این امر هم تداوم دارد و گفت‌گو شده است و در همین راستا در سفر آقای آپارو معاون پادمانی مدیرکل آژانس و مذاکراتی که انجام شد دعوت رسمی از آقای گروسی کردیم و ان‌شاءالله در یکی دو روز آینده به تهران می‌آیند.

او درباره بخشی از گزارش برجامی آژانس که در آن به موضوع غنی‌سازی بالای ۸۳ درصدی در ایران اشاره کرده است گفت:

در نمونه برداری از یک شیر در روند غنی سازی یک ذره ای(particle) که با میکروسکوپ هم دیده نمی شود مشاهده شد اما مهم حجم و سطح غنای موادی است که در پایان روند غنی سازی به دست می‌آید که بازرسان مشاهده کردند از ۶۰ درصد این مواد تجاوز نکرده است و خط تولید ما همان تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی است و همان هدف را هم دنبال می کنیم بنا بر این آن موضوع با همین تعریف کنار گذاشته می‌شود.

وی درباره کاهش نظارت‌های آژانس بر اساس برجام که در گزارش آژانس آمده است گفت:

بر اساس سند برجام ۲۰۱۵ به دلیل اینکه طرفین متعهد، تعهداتشان را انجام ندادند طبیعی است که ما هم بازگشت از تعهدات مان را طبق قانون راهبردی انجام دهیم و این هم که آژانس بنویسد نظارت‌هایش مانند گذشته نیست طبیعی است اما این به معنی آن نیست که اشراف به فعالیت‌های هسته ای ایران ندارد.

اسلامی در مورد محورها و موضوعات مطرح در سفر گروسی به ایران اظهار داشت:

موضوع همین مواردی است که به عنوان مسایل پادمانی نام گذاری کردند و بسته شدن این پرونده. دلیل برجام همین موارد اتهامی بوده است که ۲۰ سال علیه ایران مطرح می‌کردند و در نهایت مذاکره شد و بر اساس سند برجام آنها مختومه شده‌اند. موارد تازه و جدیدی در کار نیست.

وی در رابطه با اینکه آیا سفر گروسی می تواند گره گشای مذاکرات برجامی باشد؟ گفت:

ما هیچ چیز غیر عادی‌ای که تحت فشار و سیاسی باشد را نمی‌پذیریم.

او در مورد اینکه در گزارش آژانس آمده است به دلیل اینکه اقدامات ایران شفاف نیست قادر به راستی آزمایی نیستیم بیان کرد:

اصلا در گزارش چنین چیزی نیامده است. 

اسلامی در خصوص اینکه سال گذشته همه فکر می کردند که برجام به امضا برسد اما این اتفاق نیفتاد. آیا احتمال امضای برجام در شرایط کنونی وجود دارد؟ گفت:

 هر چیزی که باید گفته می‌شد، بیان و نوشته شده است.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان